Laporan Hari Kedua

29 05 2008

JUMAAT

23 Mei 2008

4.45 am – Qiamullai

Qiamullai secara berjamaah yang diimamkan oleh sdr. Usamah. Antara solat-solat sunat yang dilaksanakan adalah seperti solat sunat mutlak, solat sunat tahjud dan solat sunat witir tiga rakaat.

6.00 am – Solat Subuh

Solat subuh yang disertakan dengan sujud sajadah yang juga diimamkan oleh sdr. Usamah. Seusai solat, diteruskan pula dengan bacaan ma’thurat diikuti pula dengan tasmi’ surah hafazan. Semua peserta dikehendaki menghafaz surah as-Sajadah sebagai surah hafazan.

7.00 am – Riadah

Aktiviti riadah dimulakan dengan acara bersenam di hadapan asrama masing-masing. Aktiviti diasingkan lelaki dan perempuan tetapi berjalan serentak. Selepas bersenam, para peserta lelaki bergerak ke padang utama untuk aktiviti seterusnya manakala peserta perempuan bergerak ke padang aspuri untuk acara sukaneka. Peserta lelaki diperkenalkan dengan permainan ’dodge ball’ yang dikendalikan oleh sdr. Anas, dimana setiap permainan melibatkan dua kumpulan. Satu kumpulan harus berada di tengah bulatan kumpulan lawan dan lawan akan membaling bola ke kumpulan tengah sehingga semuanya terkena balingan. Pemenang berdasarkan kepantasan menghabiskan balingan ke pihak lawan. Walau bagaimanapun, juaranya berpihak kepada abg-abg fasi!

8.00 am – Sarapan pagi

Dihidangkan dengan nasi lemak dan teh ’O’ sebagai sarapan pagi.

9.00 am – Ceramah motivasi

Ceramah motivasi yang disampaikan oleh penceramah jemputan iaitu Encik Ahmad Takiyuddin, yang bertempat di surau SMKAB. Ceramah ini memfokuskan aspek-aspek kecemerlangan akademik. Selesai ceramah, para peserta diperkenalkan dengan lagu tema yang bertajuk Bingkai Kehidupan. (lagu tema boleh dirujuk di sebelah ruangan bawah)

12.30 pm – Makan tengahari + Solat Jumaat

Bagi peserta perempuan, slot srikandi diadakan khas sebagai menanti peserta lelaki pulang dari solat jumaat.

3.00 pm – LDK 2

Aktiviti dalam kumpulan yang seterusnya melibatkan aktiviti ’Benda ajaib’, ’big tree’ dan juga ’air yang terapung’.

4.00 pm – LDK 3

Tajuk aktiviti berkumpulan yang seterusnya adalah ’Nilai Hidup’.

4.45 pm – Solat asar

Solat asar berjamaah.

5.15 pm – LDK 4

Mempraktikkan gaya hidup berfikir. Antara aktivitinya adalah ’Misi Mustahil’ dan ’Siapa Sangka’. (Diharapkan adik-adik masih ingat kepada puzzle Segitiga Bermuda yang adik-adik susun!)

7.00 pm – Makan malam

Makan malam – dewan makan.

7.30 pm – Solat maghrib

Selesai solat, para peserta dibawakan dengan aktiviti seterusnya oleh kem komander manakala fasilitator dan committe berkumpul di dewan makan untuk taklimat berkenaan dengan aktiviti rehlah masyi pada keesokan hari.

8.45 pm – Solat isyak

Solat isyak berjamaah.

9.15 pm – Sessi fotografi

Sesudah solat isyak, para peserta bergerak ke dewan utama. Sebelum bermulanya slot Cinta Rasul, para peserta bergambar dengan fasilitator mengikut kumpulan masing-masing. Di atas kekangan masa, para committe tidak dapat bergambar bersama unit masing-masing.

10.00 pm – Cinta Rasul

Slot Cinta Rasul bermula sebagai menggantikan Majlis Perasmian Pembukaan yang terpaksa dibatalkan diatas ketiadaan perasmi untuk merasmikan majlis. Setelah kata sepakat dicapai, maka slot Cinta Rasul dipilih bagi memenuhi program pada malam tersebut. Tayangan gambar/slide dipertontonkan kepada peserta bagi memudahkan penghayatan terhadap slot tersebut.

11.00 pm – LDK 5

’Sebiji roti’ – ingat lagi adik-adik?

11.30 pm – Minum malam

Bacaan surah al-mulk + tidur.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: